26 Ekim 2015 Pazartesi

Firefox Eklentisi Geliştirme #1

  Ahmet Şimşek       26 Ekim 2015 Pazartesi

Mozilla Firefox tarayıcısı için eklenti geliştirme ile ilgili yazıların ilkine hoşgeldiniz. Bu ilk dersimizde basit bir eklenti hazırlayarak başlayacak ve ilerleyen derslerde daha interaktif eklentiler yapmayı göreceğiz.

İlk olarak eklentiyi paketleme,test etme gibi şeyleri gerçekleştirmebilmek için jpm yi açılımı ile jatpack manager ı indirmemiz gerekiyor.

npm install -g jpm

jpm indirildiğine göre şimdi bir klasör oluşturup içine eklenti dosyalarımızı oluşturalım.

Alttaki komutu yazıp enter a bastığınızda eklenti için tanımlanması istenen bazı bilgiler isteyecek ve en son kısımda yes dediğimizde eklenti dosyalarımız hazırlanmış olacak.

jpm init


Oluşturulan dosyalardan üzerinde çalışacağımız dosya index.js dosyası. Çalıştırdığımızda etkileşimli birşey göremeyeceğimiz için biraz değiştirerek öyle çalıştıralım. Aşağıdaki kodu diğer kodları kaldırıp index.js ye yapıştırın.

var pageMod = require("sdk/page-mod"); 

pageMod.PageMod({ 
        include: "*", 
        contentScript: 'document.body.style.backgroundColor="black"' 
});

Sonrasında alttaki komut ile eklentinin paketlenip tarayıcı üzerinde çalıştırın. /usr/bin/firefox kullandığım işletim sisteminde tarayıcının dosya yolunu gösteriyor kendi sisteminize göre değiştirmeniz gerekmekte.

jpm run -b /usr/bin/firefox


Eklentimiz paketlendi ve tarayıcımız çalıştırıldı. Tarayıcıda https://www.google.com.tr/ açacak olursanız index.js dosyasında belirttiğimiz gibi siyah bir arkaplan karşılayacak.



Bu dersimizde basit örnek ile nasıl firefox eklentisi geliştirebileceğimize giriş yaptık. İlerleyen derslerde görüşmek üzere.
logoblog

Thanks for reading Firefox Eklentisi Geliştirme #1

Previous
« Prev Post

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder